E-learning voor mediators

Met de ontwikkeling van het vak mediation is ook vast komen te staan dat een mediator met unieke ethische dilemma’s geconfronteerd kan worden. Dilemma’s die voor rechters en arbiters onbekend zijn. Een arbiter zal nooit gevraagd worden informatie van een partij vertrouwelijk te houden voor een andere partij. Niemand zal een rechter vragen wat zijn mening is over de juridische haalbaarheid van een bepaald schikkingsvoorstel. En alleen aan een mediator wordt in de eindfase van het traject gevraagd of hij denkt dat de andere partij nog ruimte heeft om te bewegen.

Het zijn juist dit soort vraagstukken, die een standaard onderdeel vormen van het mediationvak. Mediators worden routinematig in een positie geplaatst waarin ze normen en waarden tegen elkaar moeten afwegen en vervolgens beslissingen moeten nemen die van invloed kunnen zijn op de wijze waarop een mediation afgerond wordt. Bovendien is het zo dat op het moment dat dit soort vragen opkomen de mediator niet de tijd of de mogelijkheid heeft, gezien de vertrouwelijkheid van het proces, om advies in te winnen bij een collega en dus vooral op zijn eigen ethische kompas is aangewezen.

Tot voor kort was het voor mediators niet mogelijk om goed advies te krijgen over de aanpak van lastige ethische vraagstukken. Gelukkig is daar met het werk van professor Ellen Waldman (hoogleraar recht, Thomas Jefferson University of Law, San Diego, California USA) verandering in gekomen. Professor Waldman heeft met de beknopt getitelde “Mediation Ethics” het merendeel van de ethische problemen beschreven waar mediators mee te maken kunnen krijgen.

Advanced Mediation Ethics

Studiebelasting: ruim 3 uur online
Deze e-learning module is op het boek Mediation Ethics gebaseerd en behandelt de belangrijkste ethische dilemma's. Een must voor elke mediator.